Under några härliga sommardagar på Vrångö i Göteborgs skärgård läste jag Malin Persson Giolitos bok “Störst av allt“. Det var med lite blandade känslor jag tog mig an boken, då den handlar om en rättegång mot en tonårsflicka som deltagit i en skolskjutning tillsammans med sin pojkvän. Jag var inte helt säker på att jag ville läsa en sådan skildring och i början av boken kände jag ärligt talat ett visst motstånd mot att läsa vidare. Men det var det värt!

giolito

Jag tycker att författaren lyckas skildra karaktärerna på ett spännande sätt, där läsaren successivt får en större inblick i vad som har hänt och varför. Personerna i boken är ungdomar på gymnasiet och det känns som en trovärdig gestaltning av deras situation, möjligen med undantag av en enda scen, där det verkar som att författaren vill få in så många nutida slangord som möjligt, för att visa att hon vet hur ungdomar pratar … Men förutom just den scenen balanserar hon det på en bra nivå.

giolito2

Det går nästan inte att berätta mer än så, utan att förstöra spänningskurvan i boken, så jag avslutar bara med att säga: Läs boken!