Idag har hela familjen Bokström spenderat söndagen på det fantastiskt fina Häringe slott, där Barn i stan och Bonnier Carlsen arrangerade en Mysteriesöndag med högläsning och workshops för barnfamiljer.

AAAB

I väntan på att allt skulle dra igång passade vi på att shoppa lite böcker vid det härliga bokbordet som stod framdukat på gårdsplanen.

C

Melanie började genast att läsa ”Röda spår” av Katarina Genar och hann plöja första kapitlet innan det var dags att gå in i slottet.

D2

Katarina fanns på plats under dagen och läste högt ur sina böcker, men eftersom vi redan haft förmånen att lyssna till henne på Världsboksdagen och det fanns begränsat antal biljetter till de olika uppträdandena fick vi stå över den punkten i programmet. Men två av hennes spännande böcker köpte vi med oss hem i alla fall, tillsammans med två LasseMaja-böcker som saknades i Mikaels samling.

D

Första författarmötet vi hade förmånen att ta del av var med Magnus Ljunggren, som bland annat har skrivit den lättlästa serien om Riddarskolan.

F

Han berättade engagerat och medryckande om hur det kan gå till när man utgår från en verklig händelse och spinner vidare och utvecklar det till en fiktiv historia som sedan kan bli en bok.

E

Barnen i salen hjälpte villigt till att fantisera kring olika ”tänk om …”-scenarier.  Kanske att Magnus fick något nytt uppslag att spinna vidare på till en ny bok? Det var en väldigt rolig stund och vi kan varmt rekommendera Riddarskole-serien till barn som nyss knäckt läskoden.

G

Sen njöt vi en stund av den fina slottsparken och de goda hamburgarna.

H

Dessvärre hade vi missat att ta med badkläder, så det blev inget dopp i poolen även om den såg väldigt inbjudande ut. Eftersom den guidade rundvandringen på slottet var så populär lyckades vi inte få tag i några biljetter, men vi fick spana in fängelsehålan, rustningar och annat på egen hand. Miljön var verkligen som klippt och skuren för en mysteriedag!

IJMikael är ju ett stort fan av LasseMajas detektivbyrå, så en av dagens höjdpunkter var att få träffa författaren bakom serien, Martin Widmark, som även signerade den senaste LasseMaja-boken.

K

L

Sen fick vi en stunds härlig högläsning nere i slottskällaren ur den spännande boken ”Nelly Rapp och de spökande prästerna”. Serien om den modiga flickan vid Monsterakademin är också en favorit i bokhyllorna här hemma.

M

Efter det gick vi ut till Orangeriet, där Beppe Singer och Martin Widmark hade en interaktiv show med barnen. Vi fick höra en berättelse ur ”LasseMajas Sommarlovsbok” och Mikael lyckades klura ut vad Barbro Palm talade osanning om.

Na

Sen gav Beppe Singer tips på hur man kan agera detektiv och samla bevis. Bland annat trollade han fram fingeravtryck från lakristjuven med hjälp av kakao – smart!

O

Vill man lära sig fler smarta tricks kan man läsa hans böcker, till exempel ”Beppe testar: 15 experiment i köket”.

När de ville ha upp någon med riktigt bra minne på scenen viftade Melanie ivrigt med handen och till hennes stora glädje vinkade Beppe upp henne som huvudvittne till ett bankrån.

P

Hon fick fyra sekunder på sig att titta på en bild av boven, sen vände Beppe bort bilden så att publiken såg den, medan Melanie stod med ryggen till och fick svara på frågor kring skurkens signalement.

P0

Hon lyckades väldigt bra med att besvara frågorna som poliskonstapel Widmark ställde och tjuven kunde identifieras.

P01

Avslutningsvis gick vi in i slottet igen för ”Deckarhäng och experiment” med Beppe, som hölls inne i det fina biblioteket.

P02

P03

Snopet nog för de vuxna var det en hemlig detektivklubb för barn, så vi fick vackert gå ut en stund i solen, medan barnen fick … ja – det är en väl bevarad hemlighet, men alla tre var väldigt nöjda efteråt.

P04

Summa summarum var det en otroligt välarrangerad och rolig dag för hela familjen. Nu ska vi läsa de nya böckerna!

P1040429