Vill du läsa en finstämd och lugn bok, där saker får ta sin tid och karaktärer och miljö målas fram med varsam hand, men som ändå binder en fast med en sinnrik dramaturgi? Då kan jag varmt rekommendera “Det nionde brevet” av Catrin Ormestad.

9 brev 1

Det är en historia om en rik bondsläkt på en skärgårdsö, samt personer som på olika sätt korsat deras väg i livet. En dramatisk händelse som påverkade hela släkten håller läsaren på sträckbänken genom boken, då nutidens mystiske gäst och relationen mellan en gammal far och hans dotter varvas med tillbakablickar från det förflutna. En packe brev från den avlidna bondmoran låter sonen förstå vad det egentligen var som hände den där sommaren för så länge sedan …

9 brev2

Det är en bok att bli varm i hjärtat av, även om det är mörka släkthemligheter som avhandlas. Jag tycker framför allt om författarinnans sätt att skildra det gamla levnadssättet på landsbygden och hennes förmåga att beskriva förändringen bygden genomgår osentimentalt samtidigt som man förstår vad ön kommer att gå miste om när generationsskiftet slår igenom fullt ut. Det är en väldigt fin beskrivning av tidens gång och en spännande historia. Läs den!